A mi osztályunk

  Forrás

  A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.
  A darab egyetemes üzenete az emberek közötti megértés – és a megértés szándékának – hiányáról; ahogy az akár ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok is észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulhatnak át.
  S ahogy az életben is oly gyakran: noha a szereplők játsszák és élik, egyúttal azonban narrálják is saját életüket, történetüket.
  Mikor, hol, miért és hogyan törik meg a jellem? Mikor, hol, miért és hogyan törik meg az ember? A tegnapi barátomat miért hívom mától az ellenségemnek? Ki kényszerít erre, mi kényszerít erre? Miért fogadok ennek szót? És ha épp én vagyok az áldozat és túlélem, meg tudok-e bocsátani? Azt hogyan kell? És egyáltalán: KI OSZTJA A SZEREPEKET?
  A kérdések végteleníthetők. Sajnos.
  Az előadás szereplői:
  Dora: Magyar Bernadett
  Zocha: Sebők Maja
  Rachelka később Marianna: Vándor Éva
  Abram: Tóth József / Göttinger Pál
  Wladek: Balog József
  Zygmunt: Jászberényi Gábor
  Heniek: Gerner Csaba
  Rysiek: Timkó János
  Menachem: Gyuriska János
  Jakob Kac: Szabó Lajos
  Rendező: Gulyás Hermann Sándor
  Jelmez: Fekete Monika
  Mozgás: Hojsza Henrietta
  Jegyár: 1-4. sor: 5000,-Ft, 5-12. sor: 4500,- Ft, 13-16. sor: 4000,- Ft
  Jegyek kaphatók a Művelődési Ház irodájában, nyitvatartási időben

  Esemény megosztása
  Esemény részletei
  • Esemény kezdete
   2023.09.23. 18:00
  • Esemény Vége
   2023.09.23. 20:00
  • Státusz
   Lejárt
  • Kategória
  Hozzászólás írása

  Esemény részletei
  • Esemény kezdete
   2023.09.23. 18:00
  • Esemény Vége
   2023.09.23. 20:00
  • Státusz
   Lejárt
  • Kategória